ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Δρ. Ελευθέριος Μηλιόπουλος

Ιατρός - Παθολογοανατόμος - Ογκολόγος
Διδάκτωρ Νευροπαθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρώην Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηSite logo

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥΟ καρκίνος είναι ομάδα παθήσεων των οποίων τα συμπτώματα οφείλονται στην απεριόριστη αύξηση κυττάρων σε κάποιον ιστό ή όργανο του σώματος. Τις περισσότερες φορές οι κακοήθεις όγκοι αναπτύσσονται σε μείζονα όργανα, όπως στους πνεύμονες, στους μαστούς, στα έντερα, στο δέρμα, στο στόμαχο ή στο πάγκρεας, αλλά είναι δυνατό να αναπτυχθούν και στους παραρρίνιους κόλπους, στους όρχεις ή στις ωοθήκες, στα χείλη ή στη γλώσσα. Κακοήθεις νεοπλασίες μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στους αιμοποιητικούς ιστούς του μυελού των οστών (λευχαιμίες), στο λεμφικό σύστημα, στους μυς ή στα οστά. Στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος είναι το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι καρκίνοι δεν αποτελούν το μοναδικό τύπο νεοπλασμάτων που παρατηρούνται στο σώμα, αλλά διαφέρουν από τους καλοήθεις όγκους, όπως είναι οι μυρμηκίες ή τα λιπώματα, σε δύο σημαντικά σημεία. Καθώς αυξάνεται ο καρκίνος επεκτείνεται και διηθεί τους ιστούς που τον περιβάλλουν, αποφράσσοντας διόδους, καταστρέφοντας νεύρα και διαβρώνοντας οστά, καρκινικά κύτταρα, εξάλλου μπορούν να αποσπασθούν από τον όγκο και να μεταφερθούν με τα αιμοφόρα και τα λεμφοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος, όπου σχηματίζουν δορυφόρα νεοπλάσματα, τις μεταστάσεις που αναπτύσσονται ανεξάρτητα.

Ο καρκίνος είναι παθολογική εξεργασία που προσβάλλει τον άνθρωπο από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά παρατηρείται επίσης συχνά στα κατοικίδια και στα άλλα ζώα, στα πουλιά και στα ψάρια.

Το φάσμα των συμπτωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν οι καρκίνοι είναι μεγάλο και εξαρτάται από τη θέση τους, τον ιστό προέλευσης και το βαθμό της αύξησής τους. Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να αποτελούν άμεσο γνώρισμα της νεοπλασίας (π.χ. ογκίδια ή δερματικές αλλοιώσεις) ή να οφείλονται σε απόφραξη ή αιμορραγία μέσα σε σωματικούς σωλήνες, όπως οι αεροφόροι οδοί, ο γαστρεντερικός σωλήνας ή οι ουροφόροι οδοί, ή σε διαταραχή της λειτουργίας κάποιου ζωτικού οργάνου. Οι όγκοι που πιέζουν ή διαταράσσουν νευρικές οδούς, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του νευρικού συστήματος και πόνους. Μερικοί οδηγούν σε υπερπαραγωγή ορμονών με επιπλοκές και επιδράσεις σε μεγάλη απόσταση από τη θέση τους. Γνώρισμα, επίσης, πολλών τύπων καρκίνου είναι η απώλεια βάρους.