ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Δρ. Ελευθέριος Μηλιόπουλος

Ιατρός - Παθολογοανατόμος - Ογκολόγος
Διδάκτωρ Νευροπαθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρώην Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηSite logo

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΗ μάχη στην επιβίωση από τον καρκίνο είναι ουσιαστικά ένας εσωτερικός αγώνας μεταξύ των παλιών, κακών συνηθειών και του ψυχολογικού πλαισίου που τις κρατάει στην θέση τους, και των νέων υγιεινότερων συνηθειών.

Το να έχει κανείς ελπίδα, δεν είναι απλώς θέμα εμπιστοσύνης στην μοίρα, στο Θεό, στην τύχη ή οπουδήποτε αλλού. Είναι ένα ψυχολογικό πλαίσιο που μπορεί να προκαλέσει τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και μη. Βασικά, σημαίνει να μπορεί να βρει κανείς ένα πράγμα, οποιοδήποτε που όταν το σκέφτεται η αίσθηση της απελπισίας να ανακουφίζεται, έστω και λιγάκι. Αν θέλετε, είναι το να βρει κανείς κάτι για το οποίο να θέλει να ζήσει, κάτι να κρατηθεί, κάτι που να είναι πολύτιμο ή ευχάριστο.

Η χρησιμοποίηση της φαντασίας είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται τώρα από ορισμένους γιατρούς, ψυχολόγους και γνωστικούς συμπεριφοριστές. Με απλά λόγια, το άτομο διδάσκεται να κάνει ωραίες ή ασφαλείς σκέψεις, για να εξισορροπεί σκέψεις και αισθήματα που προκαλούν φόβο ή άγχος. Σαν την επανάληψη μιας προσευχής, καθησυχάζουν το νου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα σκοπών. Αυτές οι τεχνικές διδάσκονται πολύ εύκολα και είναι χρήσιμο να τις μάθουν όλοι.

Το να έχουμε ανθρώπους γύρω μας προσφέρει σε όλους μας βασική ψυχολογική ανακούφιση όσο τίποτε άλλο. Υπάρχουν όμως πολλοί διαφορετικοί τύποι σχέσεων. Μερικές μπορούν να μας βλάψουν, άλλες μπορεί να είναι χρήσιμες. Το θέμα είναι ότι αν θέλει κανείς να επιβιώσει, πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις υπάρχουσες σχέσεις του. Η ψυχοθεραπεία, για παράδειγμα, είναι βασικά μια σχέση και, δυνητικά, μια πολύτιμη σχέση. ΄Αλλωστε, επικεντρώνεται στην επίτευξη ακριβώς αυτών των αλλαγών που επιδιώκουμε.

Πρέπει να μάθει κανείς να εκφράζει τα συναισθήματά του. Καθώς θα κατευθύνει την επιβίωσή του, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή των προτύπων της συναισθηματικής του έκφρασης.