ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Δρ. Ελευθέριος Μηλιόπουλος

Ιατρός - Παθολογοανατόμος - Ογκολόγος
Διδάκτωρ Νευροπαθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρώην Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηSite logo

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί ένα διαιτολόγιο για να θεραπεύσει και να προλάβει τις ασθένειες, επαναφέροντας το σώμα σε μια κανονική, υγιεινή ισορροπία. Θεωρείται, ότι οι υποκλινικές ανεπάρκειες ευθύνονται για τις περισσότερες ασθένειες καθώς και για την αδυναμία του οργανισμού. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, που είναι βέβαια πολύ ελαφρές για να προκαλέσουν φανερή αβιταμίνωση.

Προβλήματα όπως η εξάντληση, η ευαισθησία στο κρυολόγημα και σε άλλους ιούς, οι δερματίτιδες και ο λήθαργος αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα διατροφικής υποκλινικής ανεπάρκειας από την οποία προσβαλλόμαστε όλοι κάποια στιγμή.

Ο Δυτικός Κόσμος τρέφεται υπερβολικά, αλλά τελείως λανθασμένα και έτσι παρότι οι τροφές διατίθενται σε υπερβολικές ποσότητες, δεν περιέχουν τις περισσότερες φορές καμία θρεπτική ουσία.

Με τις στατικές καλλιεργητικές μεθόδους, τα ζιζανιοκτόνα, τα συντηρητικά, τις πρόσθετες ουσίες και τις ορμόνες, η διατροφή μας δεν είναι πλέον τόσο θρεπτική όσο φαίνεται. Το χώμα δεν είναι πια τόσο πλούσιο σε ορυκτά όσο πριν, κι έτσι τα φρούτα και τα λαχανικά που φυτρώνουν σ' αυτό είναι και αυτά αναλόγως ανεπαρκή σε θρεπτικές ουσίες. Όσο για τα βοοειδή που βόσκουν αποκομίζουν κι αυτά πολύ λιγότερες θρεπτικές ουσίες από το χορτάρι.

Ένας διαιτολόγος θεραπευτής πιστεύει, ότι οι περισσότερες από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες του Δυτικού Κόσμου προκαλούνται από μία μοναδική υπερφόρτιση, αλλεργίες από φαγητά ή ανεπάρκειες στη δίαιτα.

Στις περιπτώσεις αυτές συνίσταται η χρήση βιταμινών, μετάλλων και άλλων ουσιών που θα επαναφέρουν το σώμα στην κανονική του ισορροπία, σε συνδυασμό με ένα διαιτολόγιο, που θα περιέχει ποσότητα λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.

Συστήνεται επίσης και η ελεγχόμενη χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής, εφόσον σύμφωνα και με την έρευνα, μπορούν να θεραπεύσουν ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, αποδεικνύεται όλο και, πιο συχνά, ότι η δυσμηνόρροια οφείλεται στην έλλειψη σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA), το οποίο περιέχεται στο λάδι, από evening primrose (νυχτολούλουδο), πράγμα που επισημαίνει φυσικά την αναγκαιότητα στο παραπάνω συμπλήρωμα διατροφής.

Ορισμένες μορφές νευραλγίας ή καρπιαίου συνδρόμου επισημαίνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β. Η Τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που αντιμετωπίζει και καταπολεμά περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους.

Τα προϊόντα που περιέχουν καρυκεύματα, συντηρητικά, και χρωστικές ουσίες, συνδέονται με προβλήματα υγείας. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βασίζεται στα προϊόντα ολικής άλεσης, που σημαίνει ακατέργαστες τροφές.

Η διατροφική θεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία όλων των διαταραχών. Πολλές μορφές ασθενειών μπορούν να προέλθουν από ελλιπή ή ανεπαρκή διατροφή και συστατικά μέσα στη διατροφή μας.

Τα οφέλη από την ενσωμάτωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής της ζωής σας θα είναι πολύ σημαντικά. Οι θεραπευτές αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία καταστάσεις, όπως ρευματισμοί και αρθρίτιδες, υπέρταση, εξάντληση, δυσκοιλιότητα και δυσπεψία. Επίσης ανταποκρίθηκαν θετικά καταστάσεις, όπως νευραλγίες, οστεοπόρωση, δυσμηνόρροια, καταθλίψεις μετά τον τοκετό, προβλήματα εγκυμοσύνης, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, άγχος και ιοί. Πάντως στην πραγματικότητα όλοι οι οργανισμοί παρουσιάζουν βελτίωση μετά από μία υγιεινή διατροφή.

Η διατροφική θεραπεία θα πρέπει να χορηγείται πάντοτε από ένα γιατρό ή έναν επαγγελματία διαιτολόγο. Υπάρχουν διαφορετικές δίαιτες για μωρά, εγκύους, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, καθώς και για εκείνους που πάσχουν από βαριές χρόνιες ασθένειες. Γενικά άτομα κάθε ηλικίας μπορούν να επωφεληθούν και μάλιστα αποτελεσματικά.