ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Δρ. Ελευθέριος Μηλιόπουλος

Ιατρός - Παθολογοανατόμος - Ογκολόγος
Διδάκτωρ Νευροπαθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρώην Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηSite logo

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΑπό τα πρώτα χρόνια εμφάνισης της ιατρικής επιστήμης, επισημάνθηκε η ιατρική επίδραση της διατροφής, καθώς και το γεγονός, ότι μία ποικίλη διατροφή, πλούσια σε φυσικά θρεπτικά συστατικά, αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή υγεία.

Κατά συνέπεια, η διατροφή έγινε το κύριο μέρος των περισσοτέρων πρωταρχικών θεραπευτικών αγωγών, και το ζωτικό στοιχείο σε όλες τις μετέπειτα ιατρικές μεθόδους.

Ο καθηγητής Λίτονι Πάουζιγκ, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ, στη δεκαετία του ΄60, δημοσίευσε μία εργασία του στο περιοδικό Science. Αναφερόταν στη δημιουργία ενός ανώτερου μοριακού περιβάλλοντος στον εγκέφαλο, το οποίο θα τροφοδοτείται μέσω της σωστής συγκέντρωσης ορισμένων βιοχημικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες. Ονόμασε τον όρο ορθομοριακό.

Είχαν πλέον καθοριστεί οι επίμαχοι τομείς της ορθομοριακής ψυχιατρικής και της ορθομοριακής ιατρικής και οι γιατροί άρχιζαν να θεραπεύουν τους ασθενείς τους μέσω ειδικών διατροφών και συμπληρωμάτων, τα οποία χορηγούνται ανάλογα με τα συμπτώματα, τα προβλήματα υγείας και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Στη συνέχεια, η λεγόμενη κλινική διατροφή μεταπήδησε από το στάδιο της απλής διαιτητικής θεραπείας υπό ιατρική καθοδήγηση σε μία βαθύτερη θεωρία ελέγχου της υγείας μας, η οποία βασίζεται στην ολιστική θεραπεία του ασθενή και στον εντοπισμό ιδιαίτερων ελλείψεων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες.